tirsdag den 20. april 2021

Fakse Kalkbrud

Fakse Kalkbrud og by

Vi var en smule bekymrede for vejret, da vi drog mod Fakse for at besøge Fakse Kalkbrud - mest pga. blæsten, men det viste sig, at det ikke var så slemt, som frygtet.

Dette syn møder én, når man kommer fra parkeringspladsen ved GeoMuseet. 
Solen skinnede og vi havde hele kalkgraven for os selv, bortset fra de maskiner, der kører kalk og jord dernede.

Det føles og ser ud som om man går i en af de store Canyons i USA og det er altså ret så fascinerende, at man går på 63 mill. år gammel havbund og at området var befolket med kæmpehajer, krokodiller og mange andre store dyr, hvorfra man stadig kan finde rester i kalken.

I kalkbruddet er 3 store søer og en lille, som er utroligt smukke og ret forskellige. De fleste besøgende bliver vist i nærheden af den første af søerne, men det gør Tanterne altså ikke. 

Vi MÅTTE simpelthen vide, hvad det gemte sig i resten af kalkgraven, så vi begav os ud i naturen og mødte hurtigt dette smukke syn (som garanteret bliver endnu smukkere, når alle sommerfuglebuskene springer ud.

Det er altså noget af et månelandskab, man kommer til, hvis man går videre ud i området... 

...men som alle andre steder, så er naturen meget standhaftig og handle-kraftig, så der var en del Følfod, som tittede op gennem kalk-laget.





Har man tålmodighed nok på sin tur, kommer man til en mindre sø, som er fuldstændig turkisfarvet og meget, meget fascinerende. Det er absolut umagen værd, at gå dertil.

På et tidspunkt hoppede vi mellem lastbiler, der kom kørende med kalk den ene vej og muldjord den anden vej. Her er vi nået til den anden side af den første sø....

... og er tilbage ved indgangen lige om lidt.

Vi spiste vores medbragte mad på udsigtspunktet nær nedgangen til kalkgraven og nød den meget smukke udsigt i fulde drag (sammen med vores mad 😍).


Nå, vi havde jo en by (Fakse) lige indenfor gå-afstand, så efter alt kalkstøvet, trængte vi til en Latte og en lille, bitte kage.

MEN efter at have gennemtravet Fakse op til flere gange, havde vi stadig kun fundet ét sted, hvor man kunne få Latte, men det var en af de maskiner, hvor man bare trykker på en knap og så laver den en kop 'wanna-be-Latte'. Det er Tanterne altså ikke særlig glade for... til gengæld er vi omstillingsparate, så det blev til en STOR kage og Hannes gode, medbragte termokandekaffe. 

En rigtig flot tur på 7,8 km og en opstigning på 142 meter. Vi gik i alt 2 timer og 50 minutter, så tempoet var ikke så højt, men der VAR altså også meget smukt at studere undervejs - for ikke at glemme alle de fremsusende lastbiler, vi måtte lade passere :-) Pausetid var ca. 1,5 time.


Kortet fra AllTrails kan findes her og ruten kan ses på billedet.





 







Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Valby til Frederiksberg og København - Besøg hos Margit

Besøg hos Margit og tur til Frederiksberg og Kbh. Vejrudsigten for i dag var ikke så spændende og vi har jo været meget våde på flere af vor...