tirsdag den 16. marts 2021

Tokkekøb Hegn og Storedam

 Allerød - Tokkekøb Hegn og Storedam

Hanne holdt og ventede på mig på Karlslunde st. og så drog vi videre i 'Den lille grå' til Allerød-egnen, hvor vi skulle gå tur i Tokkekøb Hegn.

Vi parkerede bilen der, hvor jeg troede at vores rute (som vi havde fundet på AllTrails og brugte som udgangspunkt) startede, så vi lagde ud med at improvisere os hen til den røde streg på kortet, som angav vores rute. Vi startede i den del af skoven, der ligger på venstre side af Kongevejen (når man kommer fra Allerød).
Vi fik meget hurtigt en forsmag på, at vi var landet i endnu en spændende skov. En skov, som tilsyneladende stort set får lov at passe sig selv og har gjort i mange år. Når det så er sagt, så var der godt nok gang i en mega gang trærydning i det første område, vi gik i.

Vi krydsede Kongevejen igen og gik mod Storedam, som er den største sø i Tokkekøb Hegn og en meget smuk én af slagsen. Først skulle vi dog lige en afstikker ud for at se Kongedyssen, som er en temmelig stor langdysse, der kan dateres tilbage til 3400 år f.Kr. - den er altså over 5000 år gammel!!, nærmere 5420 år gammel 😲 


Kongedyssen ligger i nærheden af den gamle skovriddergård og der var en stor plads, hvor vi kunne spise lidt af vores medbragte frokost i solen.

Storedams ene ende ligger meget tæt på Storedam, som vi skulle en tur rundt om. Storedam betegnes som Danmarks smukkeste skovsø og jeg må da nok indrømme at det blev til adskillige 'nøjj og ih og wauw' på turen rundt om søen.

Storedam er oprindeligt vandreservoir for Lilledam (som vi ikke fik set, det må vi gøre en anden gang). Ved Lilledam lå en vandmølle, der drev Donse Krudtværk. Hele historien kan læses her.  

Det er umuligt, at tage billeder, der yder retfærdighed overfor de views, vi så på turen...

...men her er et par forsøg.

Her er vi ude på en tange, der går ud i søen. Ude på spidsen af tangen var der borde og bænke og grill, så man kan nyde sin medbragte mad der. Det gjorde vi dog ikke.

Lige et billede mere fra tangen. Jeg kan kun sige én ting..... Det skal opleves 💓

På dette sted kan man virkelig opleve, at skoven får lov at passe sig selv. Træerne ligger stadig, hvor de faldt for mange år siden (det fremgår af forgængelses-processens fremskredne stadie.

Vi fortsatte videre rundt om søen og gik ned langs den nordøstlige side af søen. Her fik vi lige en spændende strækning, hvor der var så vådt og mudret, at vi måtte steppe rundt på græstotter, træstykker o.lign. for at slippe for at få våde fødder. Vi fandt et træ, der var så råddent, at fugle, insekter, mider mv. havde indtaget det. Selv en Geocash fandt vi gemt i træet 😂 Her er det dog en af fugleredderne.

Vi gik forbi Krudthuset, som var Krudtmesterens hus og som nu er børnehave. Det så ud til at være en rigtig skøn en af slagsen. 
På parkeringspladsen lige i nærheden fandt vi en bænk i solen og drak vores kaffe med kage til og hvilede benene lidt. Jeg har vist sat en finger på en af linserne på mobilen 😲

Videre gik det af skovstier og også ad Mountainbike spor (vi kan åbenbart ikke undvære at gå på lidt mere udfordrende terræn).  
Og sørme om ikke der er en sort Kløversti i området. Det må vi lige undersøge nærmere.

Og vi fik lige et kig til Livgarden på Høvelte Kaserne.


Vi fandt bilen, hvor vi parkerede den og kørte mod Allerød, hvor vi fandt en café, der solgte ToGo Latte. Fandt en bænk i solen og sad og sludrede lidt om løst og fast og drak vores Latte.

Tak for endnu en dejlig tur 😍🌞

13,3 km gik vi på 4 timer og 45 min., hvoraf vi har bevæget os den 3 timer og 37 minutter.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Valby til Frederiksberg og København - Besøg hos Margit

Besøg hos Margit og tur til Frederiksberg og Kbh. Vejrudsigten for i dag var ikke så spændende og vi har jo været meget våde på flere af vor...