fredag den 28. maj 2021

Kulturel Københavnertur

Rosenborg og København

Det har regnet i flere dage nu og i dag var det ikke så meget anderledes. Tante 2 og jeg havde allerede i tirsdags aftalt, at dagen i dag skulle stå på museumsbesøg (vi købte et kort til 6 museumsbesøg i september 2020 og nåede kun at se 2 muséer inden Corona lukkede ned for den slags udskejelser.

Nu er der så åbnet igen (dog mod fremvisning af det såkaldte Coronapas, men den del har vi jo på plads nu og det samme har Birthe, som er vores faste museumsbesøgsveninde).

Tante 2 og jeg mødtes på Karlslunde st. i toget og tog til København H, hvorfra vi gik en tur på en times tid inden det var tid at mødes med Birthe ved Nørreport st.

Der var ret så stille på Strøget her om formiddagen, hvis man da lige ser bort fra at det vrimler med last- og varebiler, der servicerer butikkerne i gaden.


Vi gik lidt på må og få rundt i den vågnende by. Her langs kanalen med Gl. Strand på højre side og Christiansborg Slotskirke på venstre 😊


Og lidt længere nede langs kanalen har vi så Børsen på højre side og Holmens Kirke på Venstre. Herfra gik vi mod Nørreport st.
Målet var jo at besøge Rosenborg, så vi trodsede regnen og travede mod Kongens Have og gennem denne til indgangen til Rosenborg.

Rosenborg er oprindeligt opført af Christian IV, som 'Lysthus på landet' (lige udenfor Københavns Vold). Det blev udbygget af flere omgang og har indtil 1710 været bolig for Danmarks konger (Chr. IV, Fr. III, Chr. V og Fr. IV). Herefter har det kun være bolig for konger i nødsfald (Kbh. Brand og Englands angreb på Kbh. i slut 1794 og 1801. Det var så dagens historielektion 😍





Rosenborg er spændende og rummer rigtig mange flotte ting, bl.a. kan man i Kongens sovegemak i stueetagen se det tøj, som Christian IV havde på under slaget på Kolberger Heide i 1644, hvor han blev såret i det ene øje og mistede synet. Man kan stadig se pletten efter blodet på tøjet 😱 (fik ikke lige taget billede af det). I samme rum døde Chr. IV i 1648.

Rosenborg bærer dog præg af andre konger end Chr. IV. Her er det Frederik III's suite, som oprindeligt var Chr. IV's hustru, Kirsten Munks stue. 

På 2. sal findes den store Riddersal, hvor 3 sølvløver vogter Kongens tronstol. 

Disse 3 løver anvendes stadig i dag til at våge over afdøde monarker, når de står på "Castrum Doloris" i nogle dage efter deres død.











I Skatkammeret under slottet findes en kæmpesamling af uvurderlige skatte og så er det jo også her, at den berømte (eller er det berygtede) Rosenborgvin opbevares.

 





Udover mængder af ting og sager udskåret i elfenben, rav og skildpaddeskjold, rummer Skatkammeret selvfølgelig Kronregalierne... 


 

  ....og de enevældige kongers og dronningers kroner, hvoraf den store (Kongekronen) stadig lægges på kisten ved en afdød Monarks begravelse.




... samt Kronjuvelerne, der stadig med mellemrum bruges af den regerende Dronning.




Efter således at være blevet kulturelt ajourført mht. til regenter i 16-1700 tallet, begav vi os ud i den stadig, silende regn og ledte efter et sted at drikke vores Latte og spise en 'lille' kage.



Valget faldt på Coffee Industri på hjørnet af Fiolstræde og Krystalgade, hvor vi fik god kaffe og fantastisk gulerodskage. 

PS. Tanterne blev mætte 😍😎

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Valby til Frederiksberg og København - Besøg hos Margit

Besøg hos Margit og tur til Frederiksberg og Kbh. Vejrudsigten for i dag var ikke så spændende og vi har jo været meget våde på flere af vor...