tirsdag den 27. juli 2021

Sommerudflugt til Mosehuset

Årets sommerudflugt til Mosehuset


Traditionen tro, tog Tanterne Onkel PE under armen og tog til Mosehuset.

Vejret var lidt truende i dag, så vi kørte helt ud til Dyndet og parkerede bilen ved Mosehuset, hvorefter vi gik en tur i skoven bag Dyndet.

Vejret var fint, men det truede lidt med at begynde at regne. 

Heldigvis blev det ikke til noget under turen, som blev på 7,5 km i den fineste skov mellem Høed skov og Skovridervænge. Jeg har desværre ikke taget ét eneste billede under vores tur i skoven. Vi har snakket og hygget for meget 😍

Tilbage ved Mosehuset krøb vi for en sikkerheds skyld ind under et halvtag, da vi skulle konsumere vores indkøbte kaffe og pandekager med is og chokoladesovs. 
HER huskede jeg da heldigvis at tage et billede 😂

Beriget af endnu en dejlig tur, kørte vi efter at have snakket lidt, hjem igen og jeg blev sat af på mit domicil 😍

Tak for endnu en rigtig dejlig tur og for pandekager og kaffe til Tante 2 💖

tirsdag den 20. juli 2021

Søndre Havn - Køge med Onklerne

Søndre Havn - Køge by - Køge Marina

Tanterne havde inviteret Onklerne med på tur i dag i anledning af sommerferien. Vi mødtes på Søndre Strand og startede med at gå ud på spidsen af Køge Syd Mole, som er 900 m lang. Det blæste, men ellers var vejret fint til en gåtur ved vandet.
Efter moleturen gik vi ind igennem alt det nye byggeri på Søndre Strand og beundrede og undredes over forskelligheden i byggestil og tætheden af husene.

Da vi nåede Den Gule Hal på Strandpromenaden stod der et skilt, der viste at her holder Køge Maritime Modelbyggerlaug til, så vi listede indenfor for at se, hvad de foretog sig. Det endte med en rundvisning, der tog en times tid, hvor vi fik fortalt en hel del om de skibe, de har bygget. Meget spændende 😍
Vi holdt en lille pause ved statuen af Niels Juel og Ivar Huitfeldt på Køge Havn og spiste en lille kiks og størstedelen af selskabet fik også en lille dram 💓

Herefter gik turen over banen og ind gennem Køge By og ud til Køge Marina og Lystbådehavnen, hvor vi havde bestemt os for at spise frokost på Ankerstedet.




Vi gik tilbage næsten samme vej og gik lidt rundt i Køge, hvor vi bl.a. så Matador-Agnes' hus i Kirkestræde. Køge Handelsstandsforening har fået opsat 10 figurer rundt om i byen i år og ved huset her sad Daniel fra Matador.

De øvrige figurer er placeret på Køge Torv, Torvebyen, Stationstorvet, ved indgangen till Kirkestræde fra Torvet, på Køge Havn ved mindemærket for Slaget ved Køge Bugt, Gågaden ved bagsiden af Køge Kirke, Køge Museum, Vestergade, Skoringen og så kan jeg ikke lige huske, hvor Vikingen er placeret, så opdatering følger. Figurerne kan ses frem til 4. oktober 2021.
Herfra gik vi lige forbi Hugos Kælder (dog uden at gå ind) og over Den Hvide Bro (som også blev brugt i Matador), over jernbanen ved Strandvejen og ud til Valkyrien, hvor vores biler holdt parkeret og skyerne blev mere og mere grå.

Her et kig ind mod Køge havn og by.
 







En meget fin tur på små 12 km i dejligt vejr og dejligt selskab.


torsdag den 15. juli 2021

Ordrup Næs rundt

Ordrup Næs rundt

Hanne havde set en tur rundt om Ordrup Næs på et tidspunkt og da jeg er lidt kendt i området fra barn af, syntes jeg, at det var en super god idé, at tage derop og gå tur. Jeg blev samlet op ved Karlslunde st. og så gik turen i 'Den lille grå' mod Nordsjælland. Vi parkerede ved Købmanden i Ordrup og gik derfra ned mod vandet (Sejrøbugten). 

Her gik vi ind på en sti, som gik tæt på vandet og fulgte så den venstre om Næsset. Der var en del bevoksning, men stien var rimeligt fremkommelig.

Nogle steder måtte vi gå på selve stranden. Udsigten var fantastisk og vejret viste sig også fra sin pæne side.
Der var meget bevoksning ind imellem, så vi måtte kæmpe os lidt frem af og til.
Ikke så langt fra toppen af Ordrup Næs, stod der sørme lige en bænk, som vi absolut måtte sætte os på og drikke Hannes medbragte Latte. Smuk, smuk udsigt og dejlig kaffe med lidt godt til 😍
Lidt længere oppe ad stien var en flot skarver og måger i færd med at slikke solskin.

Her lidt tættere på...
















 
Lige før man kommer til den aller-yderste spids af Ordrup Næs, er der nogle store skrænter, hvor en stor flok landsvaler har bygget reder i jorden på skrænten ud mod vandet. Det var et fantastisk syn, at se dem hvirvle rundt i luften og fange insekter og ind i redehullerne og fodre ungerne.


Vi bliver nødt til at klatre op på skrænten og se, hvordan den ser ud på siden ud mod vandet....
Helt ude på den vestligste spids af næsset, kunne man ved at kravle lidt ned mod stranden, se alle svalehullerne  i skrænten.
Turen gik videre langs den yderste tips sydlige side og derefter sydpå med retning tilbage mod bilen. På det meste af stykket var der en fin sandstrand og vi så da også en enkelt badenymfe.





Et godt stykke sydpå var solen blevet så skarp og varm, at vi tænkte, at det nok var smart at søge ind i den skov, der ligger vest for Ordrup by.


Det var ret dejligt at komme ind i skoven og skyggen og vi fandt dette lidt sofistikerede skydetårn i en lysning derinde.

Det var en meget fin skov med stor biodiversitet (læs: træer, der var væltet, lå, hvor de lå osv.).














Efter endnu en halv times tid i solen på vejene mod Ordrup By, hvor det var seriøst op ad bakke... 





...nåede vi endelig til 'Den Blå Ged', et legendarisk spisested/café, som har ligget i Ordrup, der har ligget der siden undertegnede var en lille pige (i starten af '60'erne). Den er desværre nu i en meget ringe stand og er lukket for bestandigt, kan man læse på nettet.

Vi købte en is ved det lokale ishus (champagnebrus, som vi var glade for at have valgt.... specielt da vi så dem med vaffel is og soft ice, hvor isen løb ned ad vafler, finge, tøj osv. pga. varmen) og kørte vi til Roskilde, hvor vi drak en rigtig Latte fra Kaffekilden på Hestetorvet og sagde farvel og tak for endnu en dejlig tur... 





...som sneg sig op på 13,5 km og som kan ses på AllTrails her.














tirsdag den 13. juli 2021

Middelfart - Lillebæltsbroen - Snoghøj - Retur


Middelfart - Lillebæltsbroen - Snoghøj

Efter jeg kom hjem fra Fyn sent i går aftes, stod jeg så op og tog toget til Køge Nord st., hvor jeg mødtes med Tante 2 og vi hoppede på toget til Middelfart, hvor vi havde set en tilsyneladende fin rundtur på Hindsgavl halvøen, hvor Middelfart ligger i bunden af halvøen.

Da vi ankom til Middelfart st. og gik ud med retning mod byen, var det allerførste, vi så............ EN CAFÉ 😍 - og endda en rigtig god en af slagsen.... så det var jo ikke det værste, der kunne ske. Vi købte en Latte hver og satte os udenfor caféen og nød den.




Således klar til at indtage byen og oplandet, satte vi kursen mod vandet og havnen og sikke et syn, der mødte os....


Det er første gang, at jeg ser broerne over Lillebælt fra landsiden - begge på én gang 😎

Vi gik op langs Lillebælt ad stier i et skov-område og havde hele tiden et smukt kig til broerne mellem træerne. Det var virkelig svært ikke at tage billeder hele tiden.


Vi mødte en sjov bænk på stien - en træstamme, som var savet ud som bænk.










Mere af den smukke udsigt. Lige før vi nåede den gamle Lillebæltsbro, så det således ud.


Og lidt længere henne ad stien, kunne man så beundre selve broen nedfra. 



Her fik Tante 2 så den fantastiske idé, at vi skulle spise vores frokost i Jylland, heldigvis bare lige ovre i Snoghøj...




... så vi begav os op ad en sti ved siden af broen og kom op på selve Lillebæltsbroen, hvor vi havde den flotteste udsigt til Lillebælt og Snoghøj.




Og sørme.... om ikke vi lige mødte Team Rynkeby lige midt på broen. Så vi vinkede og råbte God Tur til dem allesammen og fik dem sendt godt afsted i retning sydpå mod Paris.







På Snoghøj siden er der en trappe ned (OG OP) til broen. Den er mega stejl og der er 87 trin (ja, jeg talte dem).










Vi indtog den medbragte frokost ved det gamle færgeleje for Lillebæltsfærgen....






OG med udsigt til den smukke, gamle bro, så får man det da ikke meget bedre... og der var fuld sol og adgang til toilet 😎




Nå, men vi skulle jo liiiiige tilbage til Fyn, så vi smuttede lige de 1,3 km over broen igen og fik beundret udsigten fra den anden vinkel.


Vi kom nu til Gals Klint, som strækker sig fra broen til spidsen af Hindsgavl Halvøen. Denne smukke skovsø fortjente at blive foreviget, så det blev den.


Skoven er smuk og vild. Der bliver vist kun udført nødvendig pleje af faldne træer - helt i tråd med biodiversitets snakken for tiden.
På et tidspunkt kom vi forbi dette sandskred, som må stamme fra en gang, hvor der er blevet presset alt for meget vand ind i Lillebælt, så vandet har stået meget højt. (mit gæt). Voldsomt ser det ud.


Efter at have passeret Galsklint Campingplads gik vi mod sydøst igen og tog retning mod Hindsgavl.




Da vi nærmede os Middelfart igen, kom vi til dette smukke og meget særprægede hus. En dame, som sad og læste ved bygningen, fortalte at det var den gamle Hindsgavl Byport.
Efter at have gået lidt rundt i Middelfart, blev vi kaffetrængende.... så da vi så, at Middelfart Museum serverede kaffe og kage, var det jo nærliggende, at gå derind. Jeg fik øje på en citronvand, så den måtte jeg altså smage. Tante 2 drak kaffe og vi delte et stykke citronkage. Ikke overvældende godt, men absolut spiseligt. 




Vi indtog vores forfriskninger i museets have under en parasol og blev siddende til de søde damer kom og gjorde os opmærksom på, at nu lukkede museet om 5 minutter. 😎
Så myldrede vi ud i byen igen og skulle lige have den sidste time til vores tog afgik, til at gå. Det var ikke så svært, for Middelfart er en smuk by, som man sagtens kan gå rundt i og få en stak oplevelser.

Den sidste halve time gik vi i den mere moderne del af byen og kiggede lidt på forretninger og til sidste var vi på Lystbådehavnen. 

Kl. 18.02 ankom toget og kørte os tilbage til Køge Nord St. efter (atter) en skøn og oplevelsesrig tur.





Denne gang 17,2 km incl. smuttiren til jylland. 😍

Ruten kan ses her og vi kan kun anbefale turen, incl. broturen 😍


torsdag den 1. juli 2021

Skjoldungestien, Første etape

Skjoldungestien, Lejre til Roskilde

Puha, det har pint på lææænge, det med at gå Skjoldungestien 😀 I mange måneder har Tanterne talt om at den måtte vi bare ud at gå på og vi har da også gået de første etaper fra Roskilde Havn til Boserup Skov, men turen fra Boserup skov til Lejre havde vi stadig til gode.

I dag blev det så 😍 Vi mødtes på Roskilde st. og tog toget til Lejre st. og startede turen derfra tilbage til Roskilde via stien.

Vi kunne hurtigt se, at det ville blive en smuk tur. Det meste af turen gik langs med Lavringe Å, som senere bliver til Kornerup Å, som i varierende bredde snor sig i landskabet.
På et tidspunkt krydser vi under jernbanen og her gik vi på en påklistret sti langs den ene væg. Det var lidt interessant.




Stierne er meget varierende i bredde og tilstand, men generelt bærer Skjoldungestien præg af at være velholdt. Her går vi mellem skræpper og buske.
Vi har næsten hele tiden vand i sigte og her er åen blevet lidt bredere. Solen skinner og vejret er virkelig med os idag. Specielt taget i betragtning, at vejret for tiden byder på en del byger og også skybrud rundt omkring i landet.
Vi krydser åen igen ud for Gl. Lejre, som vi kan se fra stien, men ikke kommer igennem. Vi forlader samtidig marken, vi har gået på og kommer ud på en smal vej, Ravnshøjvej.
Her kommer vi forbi "den tidligere 100 meter lange skibssætning - en gravplads fra 900-tallet. Skibssætningen er opbygget af tætstillede granitsten, hvoraf 28 sten er bevaret. Stenene er sat i form af et skib, som har ført de afdøde til dødsriget. Der har været mindst fire skibssætninger på stedet. Mellem skibssætningen og Grydehøj er fundet hele 55 grave fra vikingetiden."  Teksten er lånt fra denne side.

Efter at have krydset Kornerup Å en gang mere (tilbage på højre side af åen, skulle vi gå på en smal sti på en  mark, hvor disse to stod lige ved indgangen. De var nu fredelige nok, men dog lidt nysgerrige (det stod faktisk også på et skilt ved indgangen 😉).
Skjoldungestien er virkelig godt afmærket og det var få gange, vi var i tvivl om, hvilken vej vi skulle vælge.
Der er mange af disse tingester i landskabet og vi gætter på at de har noget med drikkevandsboringer at gøre. Der er stærk mangel på bænke langs ruten, så vi måtte gøre holdt ved en af dem og spiste vores medbragte frokost.
Landskabet er meget smukt på disse kanter og her har vi lige krydset Lindenborgvej for at gå mod Svogerslev sø.
Et kig ud over Svogerslev sø
Og her et foto tættere på søen, som vi gik ved siden af på hele den højre langside.
Nord for Svogerslev sø, som Kornerup Å løber gennem, er der et sted, hvor der findes en lille trækfærge, som kan bringe én over til Sporet ved Hesselbjerggård, hvor der er et fint shelter og en fin natur.
Tanterne sled med rebet og sejlede færgen i havn, men vi undlod at gå i land og gemmer oplevelsen til en anden god gang.


Et lille tilbageblik på den søde, lille færge, som vi lige har trukket fra den ene bred til den anden og tilbage igen.

Turen ud til trækfærgen er en lille afstikker fra Skjoldungestien så vi måtte tilbage til der, hvor vi skulle dreje mod Svogerslev for at komme den vej mod Roskilde.


På vejen mod Svogerslev mødte vi en flok Gotlænder får, som nød livet på marken med den smukke Svogerslev sø som baggrund.

Vi fjumrede en smule rundt om et villakvarter, men endte på den rigtige sti.

Så efter en tur gennem Roskilde Golfklub kom vi ind på den sprit-nye sti, der er anlagt over Rørmosen, som åbenbart de seneste år er blevet for våd til, at man kunne gå direkte på mosen. 






Vi kom sikkert gennem mosen omend stien var en smule overgroet på nogle steder. 











Der er også bygget bænke undervejs, noget vi, som tidligere nævnt, savnede tidligere på turen.











Endelig var vi ved lågen, som fører ud til Sortesti, som fører os til Roskilde.


På Stændertorvet var der flyttet køer ind. De skal tilsyneladende bruges i forbindelse med Tour de France i 2022. Det må vel kaldes rettidig omhu 😎



Endelig blev det Latte-tid og efter lidt snak frem og tilbage ang. valg af café, end vi på Vivaldi på Stændertorvet, hvor vi plejer at få super fin kaffe. Desværre levede de i dag absolut ikke op til vores forrige oplevelser og serverede lunken Latte, som blev ombyttet, da vi pænt påtalte det.... MEN ombyttet til endnu en kop lunke Latte og denne gang på en mælketype, som de sagde var standard-mælk og som smagte af en let syrnet drik. Det var rigtig ærgerligt, så næste gang vælger vi nok anderledes 😎

Nå, men alt i alt var det nu en rigtig god tur og vi glæder os til næste etape, som bliver fra Kr. Hvalsø/Osted til Lejre på et tidspunkt efter sommerferien.




Det blev til 17,1 km incl. sejltur og ruten kan ses her.
















Valby til Frederiksberg og København - Besøg hos Margit

Besøg hos Margit og tur til Frederiksberg og Kbh. Vejrudsigten for i dag var ikke så spændende og vi har jo været meget våde på flere af vor...